//Destinatii riscante

Destinatii riscante

O harta cu destinatii riscante pentru 2019 a fost realizata de expertii de la SOS International, tarile fiind evaluate dupa anumite criterii si incadrate in diverse categorii de risc.

Harta, publicata de International SOS si Control Risks, a separat nivelurile de risc in categorii: extreme, ridicate, medii si scazute.

Popular nu inseamna si sigur

Destinatiile turistice populare se numara printre tarile considerate cele mai periculoase din lume pentru a calatori. Ca si anul trecut, printre cele mai riscante zone se numara Afganistan, Yemen si Mali (zonele Tombuctu si Kidal). Dar si Mexic, Algeria, Honduras, Columbia, Venezuela, Haiti, Niger, Papua-Noua Guinee, Columbia, Egipt, Siria, Darfur, Somalia, Sudanul de Sud, Gao. De partea cealala sunt tarile cele mai sigure, adica Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia si Islanda.

Iata mai jos si o harta a zonelor turistice care primesc, anual, cea mai mare afluenta de vizitatori. Acestea sunt clasificate in functie de riscuri de calatorie. Culorile marcheaza gradul de risc in care sunt incadrate.

Criterii de risc

Cea mai mica categorie de risc este “nesemnificativ” si este caracterizata prin:

  • Rata criminalitatii cu violenta este foarte scazuta,
  • Nu exista violenta politica semnificativa sau tulburari civile si violenta minora impotriva strainilor,
  • Serviciile de securitate si de urgenta sunt eficiente, iar infrastructura este solida,
  • Serviciile de transport sunt de calitate si sigure

Singurele tari cu acest rating sunt: Elvetia, Slovenia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda

Galben: risc scazut.
Nivelul criminalitatii violente este scazut, iar violenta sectara sau politica sau tulburarile civile nu sunt ceva comun. Daca terorismul reprezinta o amenintare, gruparile teroriste dispun de capacitati limitate, iar actele teoriste sunt rare. Serviciile de securitate si de urgenta sunt adecvate si infrastructurile sunt bune. Nu sunt frecvente episoadele de intrerupere a activitatii din cauza grevelor sau retelei de transport
Tari cu acest rating: Marea Britanie, Franta si Germania

Portocaliu: risc mediu.
Au loc tulburari politice periodice, proteste violente, revolte si/sau acte sporadice de terorism. Turistii si muncitorii straini pot sa se confrunte cu riscuri din cauza problemelor la nivel de comunitati, cu violenta religioasa sau rasiala sau cu criminalitate violenta. Variaza de la o tara la alta capacitatea serviciilor de urgenta si de securitate, iar calatoriile pot fi afectate de greve.
Tari cu acest rating: Tunisia si Jamaica

Excludeti din plan

Rosu: nivel inalt de risc.
Miscarile de protest sunt frecvente si pot avea ca tinta si turistii, situatie care poate fi exacerbata de problemele cu care se confrunta guvernul. Inclusiv securitatea si capacitatea de a asigura legea si ordinea. Criminalitatea violenta sau terorismul se constituie intr-o amenintare directa sau incidentala pentru turisti si muncitorii straini rezidenti. Violenta sectara, comunitara sau rasiala este ceva obisnuit, iar turistii pot deveni in mod direct o tinta. Unele zone ale tarii sunt fie inaccesibile, fie interzise turistilor straini.
Tari cu acest rating: Turcia si Mexic

Risc extrem
In conformitate cu SOS International, o “tara cu risc extrem” este definita atunci cand controlul guvernamental, legea si ordinea sunt minime sau inexistente pe arii largi, exista o amenintare serioasa de atacuri violente ale grupurilor armate care vizeaza calatorii si organizatiile internationale, serviciile de transport nu sunt functionale si o mare parte a tarii este inaccesibila strainilor.
In aceasta categorie se incadreaza: Egiptul, Siria, Mali si Libia.

Riscuri care pot fi prevenite

In ceea ce priveste riscul de a va fi furate bunuri din bagajul de cala pe aeroport, acest lucru il puteti preveni.

Pentru ca bunurile pe care le transportati in bagajul de cala nu mai sunt in siguranta pe nici unul dintre aeroporturile lumii. Asta arata statisticile date publicitatii in ultimele luni de media online si offline. (Huffington post, Conde Nast Traveler, Travel and Leisure sunt doar cateva surse).

Fenomenul este cu atat mai ingrijorator cu cat nu mai vorbim doar despre bunuri de mare valoare, pe care orice calator prevazator a invatat deja ca nu trebuie sa le transporte in bagajul de cala. Acum vorbim despre bunuri la care nimeni nu s-a gandit ca ar putea reprezenta o tentatie pentru hotii specializati in furtul din bagaje.

Securizati-va bagajele cu sigiliul de bagaje TravelSeal!

Imagine: SOS International si Risk Control

By Travel Seal|2020-02-17T09:24:03+00:00martie 6th, 2019|Blog|Comentariile sunt închise pentru Destinatii riscante

About the Author: Travel Seal